Mennyire fontosak a marketingszövegben a kulcsszavak?

SEO-SEM - kulcsszavak fontossága a marketingszövegben

Örök kérdés – mennyire fontosak a marketingszövegben a kulcsszavak? -, amire a rövid válasz: ha a Google-ből is várod a landing oldaladra, értékesítési oldaladra, lead-generáló oldaladra az embereket – akár organikus találatból, akár hirdetésből –, akkor kifejezetten nagyon, ha ez nem igaz a vállalkozásodra, akkor közepesen nagyon.

Jól látod, ez a rövid válasz.

De miért ilyen hosszú a rövid válasz a marketingszövegek kulcsszavairól?

Mert bár az online marketingről azt hihetnénk, hogy csak egyetlen almegoldása a naaaagy marketingnek, de igazából az online marketing egy külön szakma lett az utóbbi évtizedben. Ebből következően jó bonyolult is. Lehet, hogy a fenti mondatot két perc kivitelezni – pl. a megfelelő kulcsszavakat beletenni a landing oldalba, ha esetleg menet közben kimaradtak volna belőle –, de mire átlátjuk, hogy milyen kulcsszavakat és hova kell tenni, és minek hogyan kell összefüggnie egymással, ahhoz nem árt a szakértelem és a rendszerszemlélet képessége.

Három nagyon fontos szempontot meg kell értened.

  • Nemcsak a google keres kulcsszavak alapján, hanem az ember is – a Google nem azért lett a kulcsszó alapú keresés atyaúristene, mert két programozó egy reggel arra ébredt, hogy „na, ezt feltaláltuk, megvalósítjuk”, hanem mert a két programozó arra ébredt egy reggel, hogy „az emberek számára fontosak a kulcsszavak”. Az ember a szövegben – de a hallott információkban és a videók nézése közben is – úgy igyekszik begyűjteni az infót és beintegrálni előbb a rövid, majd hosszú távú memóriájába, hogy érzékenyíti magát bizonyos kulcsszavakra. Pl. mindenki számár élete legfontosabb kulcsszava a NEVE. Bárhol látja, hallja, azonnal odafigyel, sőt, nem tud nem oda figyelni.
    Ha olyan információt olvasunk, aminek a lényegét firtatjuk, akkor az agyunk egy fő kulcsszót tart leginkább szem előtt a témával kapcsolatban – kiemelve saját magának –, és azokat keresi a tekintetével. A szöveget általában csak regények és nagyon jól megírt szakkönyvek esetében olvassuk folyamatosan, sorról-sorra haladva, minden egyéb más felületeken és témákban SZKENNELÜNK. Ha nem látjuk a kulcsszót, elveszítjük az érdeklődésünket. Tehát az agyunknak kiemelten fontos, hogy ott legyen a kulcsszó mindig és mindenhol, ahol csak ott kell lennie, nem félve a szóismétlés rémétől sem! A szóismétlés információban gazdag, marketing vagy értékesítési célú szövegeknél nemcsak előny, hanem kifejezetten kívánatos.

 

  • A Google a kulcsszavakra alapoz mindent – bár már köztudott az is, hogy a Google keresőrobotjai kismillió szempontot vesznek figyelembe, de kiemelt fontosságot tulajdonít a robot a kulcsszónak. Ha nincs ott a kulcsszó, vagy a szöveg hosszát tekintve arányaiban csak kevésszer jelenik meg, akkor a Google robot azt fogja „gondolni”, hogy igazából vannak ennél jobb találatok is a látogatók számára. És a következő körben már kevesebb ember számára fogja megjeleníteni a találati listában.
    De a hirdetésekben hívő, SEO-t kevésre tartók sem lehetnek nyugodtak, ugyanis:

 

  • A keresési hirdetésekben a kulcsszó-hirdetésszöveg-landing oldal háromszögben kell stimmelniük a kulcsszavaknak. Ha diszharmónia van a keresési kulcsszó, és/vagy a hirdetésben szereplő kulcsszó, és/vagy a landing oldal kulcsszavai között, akkor nem fogja megjeleníteni a hirdetést a rendszer, vagy nem fog tudni elég látogatót küldeni. Hiába akarnál pénzt költeni hirdetésre, a Google a relevanciát veszi alapul, és nem azt, hogy mennyi pénzed van.

Tehát a kulcsszavazottság egy landing oldalon, egy kifejezetten marketinges tartalomban, de akár a reklámban, is kulcsfontosságú.

Mi akármit írunk – cikket, landing oldalt, értékesítési levelet – mindig azzal kezdjük a tervezést: mi lesz a fő kulcsszó? Utána jöhet minden más.

Posted on: 2018-12-03, by :

Vélemény, hozzászólás?