Hirdetés szövegek, reklámszövegek, cikkírás, szövegírás – ezeket tanácsolom velük kapcsolatban

Reklámszöveg, hirdetésszöveg

Idestova 10 éve figyelem folyamatosan, hogy milyen keresőkifejezésekre keresve jutnak el az oldalaimra a látogatók, és 10 éve csodálkozom az emberi elme eféle leleményességén is: mi mondunk valami konkrétumot, de az, ami a fejetekben van, az nem biztos, hogy szorosan, hanem inkább lazán kapcsolódik. Az utolsó egy hétben ezekre a teljesen új, szöveggel és szövegírással, hirdetésekkel és reklámmal kapcsolatos kifejezésekre jöttek látogatók tucatjával, és most mindegyikre, mint felvetésre, bővebben is válaszolok.

Autó hirdetés szöveg

Hogyan adjunk el autót hirdetéssel? Hogyan írjunk az autóról, ha szöveggel akarjuk eladni? Hogyan fogalmazzuk meg a szöveget, hogy bizalmat is gerjesszünk, ne is riasszunk el senkit – pl. a hibákra, apró sérülésekre történő korrekt rámutatással –, de túlságosan ne is lógjunk ki a sorból? Mennyire legyen kreatív egy autó hirdetés szövege, vagy esetleg mennyire szélsőségesen ragaszkodjunk a jól beváltnak tűnő sémákhoz, és csak is kizárólag az adatok sorolásához?

Pár autót már én is eladtam életemben, az egyiket valami húsz perc leforgása alatt – online, a legismertebb használtautó kereskedő oldalon –, egyetlen varázsmondat segítségével, mint ahogy azt a vevő is visszaigazolta, hogy igazából az hatott. A szövegben semmi extra nem volt: be lettek jelölve a paraméterek, amikkel az autó rendelkezett, és le lett írva minden, amivel a vevő a megtekintéskor szembesülni fog, és az is, miért került eladásra.

Igazából az a trükk, hogy minden, a potenciális vevő fejében felmerülő kérdésre válaszolni KELL, sorban, egymás után.
Volt már törve?
Rohad valahol?
Valamelyik elem volt már újrafényezve? Ha igen, miért?
Mik a hibái?
Miért adják el?
Dohányzott benne valaki valaha?
Mennyit fogyaszt?
Nem zabálja az olajat véletlenül?
Milyen kisebb-nagyobb javítások történtek rajta az elmúlt 1-2 évben?
Minden típusnak megvannak a szériahibái, ez a konkrét autó azokkal meg van áldva?
És így tovább.
Nem elég az adatokat sorolni, arra kell már jó előre gondolni, hogy vajon telefonban mikre kérdeznének rá? És ezeket kell végigvenni a leíró részben. Nem kell túlkreatívkodni az autóhirdetést, hacsak nem egy 150milliós veterán csodáról beszélünk, mert azt nyilván nem keverhetjük a többi autó közé, de azzal sem intézhetjük el, hogy „Első hölgy tulajdonostól jó állapotban eladó, törzskönyv és vezetett szervizkönyv van.” Ez utóbbi ugyanis már senki szívét nem dobogtatja meg, sőt, leszívja az olvasó energiáit.

Bemutatkozó szöveg weboldalra

Hogyan mutatkozzunk be a weboldalunkon? Fényezzük magunkat, vagy maradjunk végtelenül szerények? Listaszerűen soroljuk az eredményeket, vagy folyó szöveggel oldjuk meg? Mire helyezzük a hangsúlyt? A végzettségeinkre, a szakmai tapasztalatainkra, vagy valami egészen másra?

Nos, a válasz: is-is, de a titok nem abban rejlik, hogy minden szempontból megmutatjuk magunkat.

A titok nem más, mint a TÖRTÉNET. Mi a te sztorid? Hogy kerültél erre a pályára? Mi a küldetésed? Mik a céljaid ezen a szakterületen? Van olyan ügyfelünk, aki annyira fiatal, és annyira vállalkozószellemű, hogy alapból nincs érdekes sztorija, hogy miért is került abba az iparágba. Egyszerűen jó lehetőséget látott ott, és lecsapott rá. (Lecsapott=2 évig egyedül dolgozott a projekten, míg végül elindultak a sikerek.) Az ő bemutatkozásában a küldetésre koncentráltunk és nem arra, hogyan került oda, ahol éppen most van, és miért is foglalkozik azzal. (Persze, 10 év múlva, mikor az ország leggazdagabb és egyik leghíresebb embere lesz, akkor majd érdekes lesz a sztori a sajtó számára, hogy „láttam egy jó lehetőséget és kipróbáltam”, de most még nem ez a sztori viszi előre :)). A legtöbbek nem 20 évesek, és igen is, van szuper sztorijuk arról, hogy miért lettek generálkivitelezők, miért lettek coach-ok, miért indítottak bio termékeket árusító webáruházat, stb.
Innen kell kiindulni, a te saját sztoridból – nem onnan, hogy mikor kezdődött, hanem, hogy HOGYAN, mi volt a te belső motivációd –, és aztán persze szót lehet ejteni a végzettségekről, az eddig elért eredményekről, a referenciákról, és bármiről, amit fontosnak tartasz.

Mennyire hosszú legyen? A legjobb történetek mennyire hosszúak? A Trónok harca már most valami 5000 oldal, pedig még két könyv biztosan hátravan. Szóval attól soha ne félj, hogy túl hosszan írsz, mert ma már nincs olyan, hogy valami túl hosszú. Csak túl rövid lehet valami, túl hosszú sosem.

Blogírás ár

Új kereső kifejezés az oldalunkon, pedig már régóta van rá válaszunk. Általában egy cikket, hacsak nem kíván a téma különleges szakértelmet, mint például a pénzügy, biztosítás, bérszámfejtés, blockchain technológia, és hasonlók – akkor 1.8 forintos leütésáron írjuk, és általában 3000 leütésesek ezek a cikkek. Tehát egy cikk 5400 forintba kerül alap esetben. Ha mondjuk havi négy cikkre van szükséged – heti egyre –, akkor ez összesen 21600,- forint. Mindig kiemelem, mert iszonyúan fontos: ezért az árért nemcsak blogcikket kapsz, hanem kiteheted a FB-ra is természetesen, és kiküldheted hírlevélben is természetesen, hiszen ezek az írások minden lehetséges platformon megállják a helyüket. 21600 forintért kapsz minden hétre figyelmet, forgalmat, új és visszatérő vevőket.

Eladó lakás hirdetés minta

Beindult az ingatlanpiac, beindultak a hirdetni vágyók agytekervényei is: hogyan írjuk meg az eladó lakás hirdetését? Hogyan beszéljünk a lakásról? Szabatosan, tömören, lényegre törően, pár mondatban? Vagy hosszabban, kreatívan, stílusosan?

Itt megint csak azt tudom mondani, amit az autóknál: milyen kérdések jutnak eszükbe a potenciális vásárlóknak? Fűtés típusa, rezsiköltség, szükséges felújítások, szomszédok, környék, közlekedés, kihívások, stb.

Amit szerintem NEM kell leírni: hogy vállalkozásra is alkalmas. Minden ingatlan alkalmas vállalkozásnak, azt meg ne az eladó döntse el, hogy a majdani vevő majdani vállalkozásának az ingatlan pont alkalmas lesz-e, mert a vállalkozások annyi félék, ahányan vannak (kb. fél milliónyi vállalkozás van Mo-n, és nem mindegy, hogy szolgáltatásról, gyártásról, kereskedelemről, szállítmányozásról, stb. beszélünk-e.)

Arra sem kell kitérni, hogy milyen lehetőségek vannak az ingatlanban. Mostanában több hirdetésnél láttam, hogy digitális nomádoknak kiváló választás. Magyarországon kb. minden ingatlan jó választás a digitális nomádoknak, tehát ez kb. ugyanaz a kategória, mint a vállalkozás-téma.

Ugyanez pepitában: gazdálkodásra alkalmas. Ezt nem kell kiemelni, mert ettől a gazdálkodni vágyónak nem fog felcsillanni a szeme, mert ő már eleve úgy kereste ki a hirdetést, hogy a hely, a környék, a telekméret alapján már leszűrte a szóba jöhető hirdetéseket. Nem fog véletlenül egy budapesti belvárosi garzont nézegetni, ha kecskéket akar tartani.

Azt gondolom, hogy manapság nagyon fontos, hogy minden adat ki legyen töltve a hirdetési felületeken, és minden adat külön is ki legyen tárgyalva a leírásban. Ha a fűtés típusánál bejelölöd, hogy „Egyéb”, akkor írd le a szövegben, hogy mi az az egyéb.

Ha bejelölöd, hogy 3 szoba, akkor írd le, hogy egyenként a szobák mekkorák!

Továbbá nagyon fontos leírni azt, ami csalódást keltő lehet a potenciális vevő számára: például, hogy az udvar osztatlan közös tulajdon, vagy, hogy az ingatlan egy részére valakinek szolgalmi joga van. Ezeket azért fontos tisztázni, hogy senki ideje ne legyen feleslegesen rabolva, ha mondjuk ez náluk kizáró tényező. Akinek meg ezek nem számítanak, azok ezen nyilván nem fognak fennakadni.

Összefoglalva: legyen részletes, őszinte, és sok adatot tartalmazó a leírás, és inkább legyen minden leírva, mint bármi véletlenül elhalgatva…

Hogyan kezdjem el megírni a panaszlevelet?

A hivatalos leveleket sokszor nehezebb elkezdeni, mint a kreatív szövegeket, pedig igazából nincs jelentősége annak, hogy milyen a fejléc, mi a megszólítás és mi az első mondat egy hivatalos levélben.

A hivatalos leveleknél ugyanakkor érdemes egy kivonatot képezni a lap tetejére arról, hogy:

Mi a levél tárgya: Pl. Panasz XY szolgáltatásával kapcsolatban.

Ki írja: A te neved, titulusod, szervezet neve, aminek a nevében eljársz (ha van ilyen)

Kinek szól: Z osztály ügyintézője, vagy osztályvezetője – vagy ha van pontos neved, akkor a NÉV, plusz titulus

Dátum: Mikor írod a levelet – ez ott lesz vélhetően a lap alján is, de ha szem előtt van, az sosem gond, főleg, ha több oldalas lesz a panaszlevél.

Hivatkozási számok, adatok: Ha van az ügynek előzménye, akkor arra lehet hivatkozni. Pl. ha a nyugdíjhatóság küld egy levelet, amit te kifogásolni szeretnél, akkor ők biztosan tettek hivatkozási számot a levélbe, és ha te ezt kibiggyeszted a lap tetejére, akkor az könnyebbé teszi a levelet megkapó számára a hivatkozást.

Kik kapják még meg másolatban: Azoknak felsorolása, akik szintén megkapják a levelet, de nekik egyelőre nincs vele dolguk.

És akkor innen jöhet a megszólítás, majd az első mondat.

Tisztelt NÉV, TITULUS! (ha ezeket nem ismered, akkor Tisztelt Osztályvezető!)

A mai dátummal kelt levelemmel szeretnék panasszal élni, az alábbi ügyben.

És innentől jöhet a sztori: mi történt, mikor történt, hogyan történt, kik voltak ott, kik a tanúk esetleg, mi a te következtetésed, mit kifogásolsz pontosan, milyen jóvátételezést vársz el, és mik lesznek a következmények, ha nem kapsz jóvátételezést. (Szakhatósági-, rendőrségi feljelentés, per, stb.)

Nézesd át valakivel, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, és arra ügyelj, hogy a megfogalmazáson ne lehessen érezni az érzelmi túlfűtöttségedet, még akkor sem, ha az ügyintéző érzelmeire akarsz hatni! Legyél profi, azzal jobban jársz, mint vagdalkozással.

Hirdetési szöveg minták

Reklámszöveg mintáról nemrég írtunk, csak ugyanazt tudom elmondani ebben a témában: Reklámszöveg minták és Hogyan írjunk reklámszöveget gyorsan és egyszerűen.

Jó marketing szöveg

Milyen a jó marketing szöveg? Erről korábban már sokat írtunk, íme néhány hasznos cikk a témában:

Marketing szöveg >>

Marketing szöveg – a rábeszélés művészete >>

Marketing szöveg trükk: vesd be, jobban fogsz járni >>

Marketing szövegírás 1 – a végtelenül elavult AIDA modell >>

Marketing szövegírás 2 – A címsor hatalma >>

 

Cikkírás alapjai

Hogyan írjunk cikket? – örök kérdés. De ezt az örök kérdést meg kellene, hogy előzze az a kérdés, hogy: milyen jellegű cikket akarunk írni? Mi a cikk célja?

Mindig azt tanácsolom, hogy a cikk bírjon hasznos tartalommal az olvasó számára. Legyen mindig az a célja, hogy az olvasónak legalább egy felismerése legyen olvasás közben. Legalább egy új gondolat fogalmazódjon meg a fejében, legalább egy új ötlete támadjon, vagy legalább egy régi ötletéről döntse el, hogy na, most aztán végre megvalósítja!

Az újságcikk írása nem keverendő össze a manapság használt populáris, avagy érdeklődésre kifejezetten számot tartó cikkek írásával. A hagyományos újságcikkben a TÉNYEK a legfontosabbak, és ezek kapcsolódásai más tényekhez – avagy az igazság bemutatása a lehető legobjektívebb módon. Erre nem igazán tudok példát mutatni, mert a tények már nem tények a sajtóban, hanem vagy hazugságok, vagy tényszerűségnek álcázott manipulációk.

Vigyázat! Azzal, hogy figyelembe veszed az olvasók érdekeit, nem kell, hogy kiszolgáld az összes alantas vágyukat. Mert ha az olvasó vágyait vesszük alapul, akkor a legszélesebb tömeg botrányon, tragédián és meztelenkedésen kívül másra nem igazán kíváncsi. Ezért is silányult odáig a sajtó, ahol most tart, mert kizárólag az olvasói igényeket akarják kiszolgálni, elfeledve azt a tényt, hogy az újságírás nem bárki kénye-kedvét szolgálja, hanem az igazságot tárja fel, és mutat rá. Vagyis múlt időben: az igazságot tárta fel és mutatott rá. Ma, jelen időben ezt nem tudom kategorikusan kijelenteni.

Ha a te olvasóid nagy számban kattintanak olyasmire, ami őket érdekli, téged viszont nem visz közelebb valódi kapcsolat kialakításához, akkor jobb, ha nem mész be abba az utcába, hogy kiszolgálod az emberi alantas igényeket. Maradj te csak elvhű, és maradj meg az értékrendednél. Így nem jutsz el milliókhoz, viszont azok, akik a te közlésedre szomjaznak, azok valóban elkötelezett, visszatérő olvasók, és ebből következően hamarosan vásárlók is lesznek.

Álláshirdetés szöveg

Hogyan írjunk álláshirdetést? Milyen a jó álláshirdetés szöveg?

Visszautalva az autó hirdetésre és a lakás hirdetésre, megint csak azt tudom felvetni átgondolandóként, hogy „milyen kérdések fognak felbukkanni a potenciális jelöltek fejében?”

Nem tudom pontosan megmondani, hogy milyen kérdések fognak felbukkanni, de azt meg tudom mondani, hogy a számosságot tekintve körülbelül milliónyi kérdésük lehet.

Nemrég azt láttam, hogy egy McDonald’s tetején egy hatalmas molinó hirdette: Kezdő órabér 1000 forint.

Mi az első kérdése egy potenciális jelöltnek? Nettó vagy bruttó?

Nehéz lett volna odaírni, hogy „br”? Nem, nem lett volna nehéz, csak ha odaírjuk, hogy „br 1000 forint”, akkor az nem néz ki olyan jól, és nem kérdéseket, hanem fejben számolást eredményez, aminek az eredménye nem túl kecsegtető sajnos.

Igazából egyik molinó sem jó ebben az esetben. Ha nincs pontos adat, akkor jönnek a kérdések. Ha vannak pontos adatok, de azok lehangolóak, akkor jönnek a legyintések.

Azt gondolom, hogy van hova fejlődnie az álláshirdetés kultúrájának is, és csak azt tudom tanácsolni, hogy legyél tisztességes és részletes:

  • Nettó-bruttó bérek
  • Próbaidő időtartama
  • Próbaidő után határozatlan idejű munkaszerződés
  • Egyéb juttatások (utazás, munkaruha, eszközök)
  • Cafeteria
  • Munkavégzés helye
  • Munkaidő beosztása
  • Beosztás-pozíció részletes leírása
  • Felelősségek
  • Jogok

A fő kategóriákon belül számolhatsz még legalább három kérdéssel, ha ezeket meg tudod válaszolni, akkor rajtad is látszik, hogy jól átgondoltad a munkaerő felvételét. Egy nyamvadt molinó biztosan kevés lesz.

Frappáns hirdetési szövegek

Mennyire legyen frappáns a hirdetés? Ki lehet tűnni a reklámzajból a frappánssággal? Elég frappánsnak lenni, vagy helyette inkább más kell?

Szerintem nem elég frappánsnak lenni, és nem is kell a hirdetés szövegének frappánsnak lennie. 10 éve még más volt a helyzet. A neten úgy kellett eladnunk, hogy nemcsak a vásárlásra kellett rábírni a vevőket, nemcsak a mi irányunkba kellett kiépíteni a bizalmat, de 10 éve még a banki átutalásokkal, és idegen vállalkozásoknak való pénz küldéssel, de még az utánvéttel kapcsolatban is bizalmatlanok és gyanakvóak voltak az emberek. Nem egy falat kellett letörnünk a fejükben, hanem egy tucatnyit!

Akkoriban nem ártott frappánsnak lenni, pedig alig párszázan voltunk, akik a neten nyomultunk az értékesítési szándékunkkal. Ma meg már százezrek tukmálnak online, ha mást nem is, a saját megunt cuccaikat biztosan – csak Magyarországon.

Úgy tűnhet, hogy most aztán kifejezetten frappánsnak kell lenni a kommunikációban és a hirdetések szövegében, de igazából nem kell. KORREKTNEK kell lenni. Mert ez az, amivel manapság MÁS lehet valaki. Ha korrekt. Jó elmélkedést ezen!

 

Karácsonyi hirdetés szövegek

A karácsonyi marketingőrületben három stratégiai tényezőt tartok célravezetőnek:

– Ötletet kell adni a vásárlóközönségünknek, hogy bizony ám, ami termékünk és szolgáltatásunk is zseniális karácsonyi ajándék lehet. Érdemes felsorolni, hogy ki mindenki tartozhat a megajándékozottak köréhez – egy jó hosszú listán -, és erre rendszeresen emlékeztetni kell az ügyféljelölteket, mondjuk hírlevélben, vagy remarketing hirdetésben, rendszeres FB posztokban és blog cikkekben. Példa hirdetésszövegre: Lepd meg a szeretteidet új élménnyel, vásárolj utazási utalványt! Vagy:

– Az akciókat nem kell ilyenkor a sutba dobni. Ne tedd tönkre magad azzal, hogy beszerzési áron alul adod a termékeket, és hülyét se csinálj magadból azzal, hogy november elején árat emelsz, hogy majd decembertől azt kommunikálhasd, hogy az eredeti ár az akciós ár… De gondold át, mit tudsz akciózni, és kommunikáld ezt minden lehetséges platformon: saját blogon, saját FB oldalon, hírlevélben, PR cikkben. A KARÁCSONYI AKCIÓ kifejezésre ilyenkor rá vannak cuppanva az emberi elmék, és akkor is odafigyelnek rá, ha egyébként egész évben nem volt számukra érdekes a terméked. Majd most az lesz, mert karácsonyi-akciózol. Példa hirdetés szövegre: Motoros fűrészek most KARÁCSONYI AKCIÓ keretében 25%-kal olcsóbban!

– Az utolsó pillanat után is van élet. Nagyon sok vállalkozás teszi le a karácsonyi reklám-lantot december 23-án, gondolván, hogy most már úgyis mindegy, nem lehet kiszállítani időben, már úgyis biztos mindenki megvett mindent, amit akart. Ez a megközelítés milliárdokat hagy a gazdaságban parlagon heverni. Ugyanis nagyon sokan még 25-26-án is rendelnek a neten, mert elfelejtkeztek valakiről, aki menet közben eszükbe jutott. Vagy pénzt kaptak karácsonyra, és rendelnek maguknak az ünnepek alatt, hogy a két ünnep között, vagy január első napjaiban kézhez is vehessék. Példa karácsonyi hirdetés szövegre: Nálunk egészen januárig tart a karácsony, és az ünnepek alatt is rendelhetsz a webáruházunkból! Kiszállítás két ünnep között! (ez utóbbit nem a postára bíznám azért…)

Nos, volt legalább egy felismerésed a fentieket elolvasva?
Támadt legalább egy új ötleted?
Érezted úgy esetleg régi ötletedről, hogy na, most akkor biztosan megvalósítod?

Akkor érdemes volt megírnom ezt a cikket 🙂

Jó munkát!

Vidi Rita

Posted on: 2018-11-24, by :

Vélemény, hozzászólás?