Marketing szövegírás 1 – a végtelenül elavult AIDA modell

Marketing szöveg: az elavult aida modell

Talán már te is hallottál az AIDA modellről a marketing szövegírás és az értékesítési – sales – szövegírás kapcsán. Cikksorozatunk első részében a végtelenül elavult, de a köztudatban makacsul megragadó AIDA elnevezésű marketing szövegírási modellről beszélünk, hogy aztán tovább tudjunk lépni a valóban működő technikák felé.

AIDA – Ez egy betűszó, ami az angol Attention, Interest, Desire, Action szavak első betűjéből tevődik össze.

Mit is takarnak ezek? AIDA modell

A, avagy Attention – Figyelem felkeltése

Ezekre találták ki az úgynevezett címsorokat, amik úgy szólítják meg az olvasót, hogy nem ám bárki figyelmét felkeltik – pl. „Figyelem, ezen az oldalon 20ezreseket osztogatnak!” –, hanem nagyon tudatosan úgy vannak ezek kitalálva, hogy csak azok szólítódjanak meg, akiknek végül megoldást is adunk a problémájára, de ők aztán biztosan odafigyeljenek.

I, avagy Interest – Érdeklődés felkeltése

Oké, a címsorral megszólítottuk, és elértük, hogy odafigyeljen ránk. De ne gondold, hogy örökre rabul ejted az olvasók figyelmét azzal, hogy jól szólítod meg őket. A figyelmük megvan, most a valódi érdeklődésüket kell felkorbácsolnunk, és nem véletlenül használtam ám ezt a kifejezést, hogy „felkorbácsolnunk”.

D, avagy Desire – A vágy felkeltése

Azt mondják az értékesítő-szakik, hogy ha valakiben felébred a vágy, akkor már csak ki kell elégíteni, hurrá. De hogy a bánatban lehet vágyat ébreszteni? Oké, bizonyos helyzetekben nagyon is pontosan tudjuk, hogy hogyan, de itt most szövegírásról beszélünk, és ez azért nem ugyanaz, mint a csokitorta után vágyakozni (Miért? Te mire gondoltál? Te kis huncut ;)).
Szóval megragadtuk a figyelmét, felkeltettük az érdeklődését, és most a vágyainak húrjain kell pengetnünk. Már csak az a kérdés, de ez igen fontos kérdés: mégis HOGYAN? (És eleve, eddig a pontig hogy jutottunk el???)

A, avagy Action – A cselekvésre buzdítás

Vedd meg! Töltsd le! Tedd a kosárba! Kérj visszahívást! Kattints ide könyörgöm! Regisztrálj az életedért! Most AZONNAL!
Ez a legkönnyebb része a marketing szövegírásnak és az értékesítési szövegírásnak, csak néha elfelejtődik. Szó szerint egy felszólító módban lévő, természetesen felkiáltó jellel ellátott – de csak egyel, nem kell túlzásba esni, nem a trolloknak írunk – rövid mondatocska, afféle egyértelmű utasítás.

Nem jó utasítás a „ha felkeltettük érdeklődését”, „amikor önnek alkalmas”, „kollégáink szeretettel várják hívását”, mert ezek nemhogy a jövőbe helyezik a szándékot, hanem konkrétan a SEMMIBE.

Az ilyen „bocsi, hogy élek, és eladni merészelek” üzenetű mondatrészek lenullázzák a figyelem, az érdeklődés, de még a vágy előremutató hatásait, és amiket olyan nehezen keltettél drága olvasódban életre.

Hát ilyen egyszerű a marketing szövegírás…

Álmodban.

Mert ez a négy lépés ez pontosan 12 másodpercnyi látogatást eredményez az oldaladon, majd frusztrált bezárás-gomb keresgélést, és ideges kattintást.

Az AIDA modell ebben a leegyszerűsített, mindössze négy tényezőre kihegyezett verziója alkalmas lehet mondjuk egy érdeklődésfelkeltő cikk, vagy egy sales levél vázlatának összeállítására. De eladni ezzel nem fogsz, hanem ahogy fentebb is írtam: frusztrált, kielégítetlen olvasókat „gyártasz” magad körül.

A marketing szövegírás gondolata az AIDA modellnél kezdődik, de a „hogyan adjunk el bármit bárkinek” cél az ennél sokkal céltudatosabb, összetettebb és professzionálisabb megoldást igényel, ami olyan hosszú betűszóba áll össze, hogy ki sem tudnánk mondani.

Az AIDA négy lépése helyett összesen 14 lépésen kell keresztülvezetni az olvasót a weboldalad azon részén, ahol el akarsz neki adni – valóban pénzért. Ha „csak” feliratkoztatni, regisztráltatni szeretnéd, akkor is legalább 8 lépésre van szükség. Az AIDA még ingyenes anyagokat sem, de egy pohár vizet sem tud eladni, nem még mondjuk egy lakást, vagy egy prémium tanácsadást!

És csodálkoztál, hogy miért nem megy az eladás?
Hát ezért: a 14, elengedhetetlen eszközből mindössze négyet használsz, de pont azt a négyet, amitől csak ideges lesz egy olvasó.

Cikksorozatunk következő részeiben végigvesszük az összes szöveg-típust, aminek egy értékesítési célú marketing szövegben szerepelnie kell, és a végén ki fog rajzolódni az a gondolati ív is, amin végig kell vinni az olvasót ahhoz, hogy vásároljon.

Addig is, olvasgasd ezt, hogy el tudd helyezni a marketing szövegírást a saját tartalomstratégiádban: Tartalomstratégia 5 perc alatt – könyv

Posted on: 2018-11-18, by :

Vélemény, hozzászólás?