Reklámszöveg

Reklámszöveg alapok

reklámszövegek sokat változtak az elmúlt néhány évtizedben, de a lényegük, az üzenet mögött rejtőző céljuk mégis hasonló maradt. Hiszen a világunk bár látszólag sokat fejlődött, mégis, az emberek ugyanazt szeretnék, mint a kőkorszakban: megoldani a felmerülő problémáikat.

Miért van szükség reklámra, és ezen belül reklámszövegre?

Néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Ha senki sem lát, senki sem vesz észre, akkor senki sem fog tőled vásárolni. Ilyen egyszerű.

Milyen a jó reklámszöveg-cél? 

Vásárlásra, illetve valamilyen lépés elvégzésére ösztönző. Nem csak vásárlásról lehet szó természetesen, hiszen lehet, hogy a hirdetésre kell kattintani, lehet, hogy egy szolgáltatást kell igénybe venni, lehet, hogy ki kell tölteni egy kérdőívet: a lényeg, hogy végül hozzon neked bevételt az, amit az ügyfél csinál.
Minden mást, aminek közvetve vagy közvetlenül nem az eladások növelése a célja, imázsreklámnak nevezünk. Óriáscégeknél, például kóláknál, láthatsz más típusú, kizárólag az érzelmeket megmozgató reklámokat, például ünneplő boldog családokról – amik sokszor csak azért jönnek létre, mert a konkurencia is hasonlóképp hirdet. Ez a megközelítés nem való egy átlagos magyar vállalkozásnak, főleg olyannak nem, akiknek még nem ismerik a nevét, márkáját és termékeit az emberek. Nagyon-nagyon nagy cégekkel is dolgozunk együtt, akiknek sosem volt és sosem lesz imázsreklámjuk, egyébként nagyon helyesen.

A reklámszöveg célja legyen az elsődlegesen, hogy eladj!

Milyen legyen a reklám szövegünk?

Különlegesen egyedi, vagy koncentráljunk inkább arra, hogy működjön?
Ez utóbbi fontosabb, ha a kettő együtt teljesül, az királyság. A lényeg, hogy eladjon a reklám. Lehet kísérletezni a szöveggel, kell is, és ha eladtál egy különleges reklám szövegeddel, akkor lehet tovább vinni azt a vonalat, de ha hosszas agyalás után létrehoztál egy frappánsnak tűnő szöveget, amibe bele is szerettél, viszont nem adtál el vele semmit, akkor legközelebb másik reklámszöveggel hirdess, mondjuk egy egyszerűbbel, fapadosabbnak tűnővel, de pont ezért jobban beválóval.

Milyen platformra milyen reklámszöveg illik?

A reklámnak, reklámszövegnek is célszerű, ha van stílusa – és emellett természetesen egy magas színvonalat is kell képviselnie. Gondolom, te sem a rossz vicceket, mémeket, gagyi reklámokat gyűjtő „szégyenoldalakra” akarsz felkerülni a reklámoddal. (Halkan megjegyzem, bizonyos ritka esetekben éppen ez is lehet a cél, de ennek mindenképpen szándékosnak és jól átgondoltnak kell lennie!)
reklám szövegének hangulatának nagyban kell függenie attól, hogy kiket célzunk meg a reklámmal, és egészen pontosan mit is akarunk eladni, mire akarjuk rábírni a reklám befogadóját. Nyilván egészen másképpen írunk óvodás gyerekek szüleinek, vad motorosoknak, vagy operaénekeseknek, akkor is, ha mindhárom szerep mögött állhat akár ugyanaz a személy is. Hiszen az a lényeg, hogy az adott termék kiknek – milyen identitásokkal bíró embereknek – való.

Mi a különbség az online és az offline reklámszövegek között? 

Igazából csak az, hogy az online reklám szövegeknél azonnali hatásra kell törekedni, míg offline hosszabb az ügyféljelölt fejében az átfutási idő, és ezzel bizony tisztában kell lenned. Egy online hirdetést, egy Facebook-posztot, de akár egy weboldalt is pillanatok alatt elfelejt az ember, ugyanakkor pillanatok alatt is tud rá reagálni. Megy a dolgára, megeszi az ebédjét, találkozik valakivel, és már eszében sincs, mit olvasott, tehát ha azonnal nem reagál, akkor már nem is fog. Egy újsághirdetés, egy szórólap, de akár egy névjegy is jóval tovább megmarad, viszont többé nem irányíthatod, hogy ránéz-e még valaha is.
A nyomtatott, fizikai reklámszövegek esetében úgy kell megírni a szöveget, hogy az azt elolvasók el is tegyék, vagy pedig QR kódot kell beletenni a hirdetésbe, amit leolvasva a weboldalad nyílik meg, és így eléred azt a hatást, amit az online hirdetés.

reklámszöveg lényege alapvetően ugyanaz mindkét esetben: a figyelem felkeltése a problémára való rákoncentrálással, és a megoldás felkínálása. A különbség a célokban jelentkezhet, éppen ezért kell pontosan tudnod, hogy konkrétan mit is akarsz azzal a reklámmal elérni. Kattintson? Gondolkodjon? Tegye el magának? Ossza meg másokkal? A lehetőségek száma végtelen lehet, de ezt te még véletlenül se bízd a véletlenre!

Ha semmi sem jut eszedbe, használd ezt a reklámszöveg formulát, ez biztosan működik:

Reklámszöveg bianco minta

Címsor: Te is ezzel a problémával küzdesz?

Alcím: Szeretnéd megszüntetni anélkül, hogy kínlódnál/szenvednél/rosszat tennél magaddal?

Felhívás: Kattints ide, és máris megoldhatod a problémádat ezzel a forradalmi módszerrel>>
(Vagy: olvasd le ezt a QR kódot, és máris megnyílik a weboldal, amin egy forradalmi módszert találsz)

Reklámszöveg példa 1.

Címsor: Te is túlsúllyal küzdesz?
Alcím: Szeretnél lefogyni anélkül, hogy koplalnál és éhezéssel sanyargatnád a tested?
Felhívás: Kattints ide, és máris eláruljuk a fogyás legújabb, forradalmi titkát>>

Reklámszöveg példa 2.

Címsor: Elverte a jég az autódat és horpadások „tarkítják” a karosszériát?
Alcím: Szeretnéd megszüntetni a hibákat bontás, gányolás és lehúzás nélkül?
Felhívás: Kattints ide, és olvasd el, milyen forradalmi és szelíd módszerrel dolgozunk a horpadások ellen>>
(Vagy: Az M&M karosszériaműhely forradalmi és szelíd módszerrel tünteti el a horpadásokat, telefonáljon most: telefonszám)

A reklámszövegek lehetnek ennél jóval bővebbek, mert a problémát hosszabban is ki lehet tárgyalni, és a megoldás előnyeit is érdemes lehet előzőleg kiemelni, mielőtt rá akarnánk bírni a cselekvésre az olvasót, de ez az alap, amit itt felvázoltam. Ezek már jól működnek, próbáld ki, és használd egészséggel! 🙂

Vidi Rita

Posted on: 2022-06-23, by :

Vélemény, hozzászólás?