Kérdezz-felelek az értékesítési – landing – oldalakról – avagy kötelező olvasmány minden vállalkozásnak

Landing oldal rejtelmek

Kisebb káosz kezd kialakulni a vállalkozói honlap-kultúra környékén az alapfogalmakat illetően, ezért ezzel a cikkemmel szeretnék rávilágítani arra, hogy amikor neked valaki azt mondja – webmester, grafikus, marketingtanácsadó, coach, vagy a szomszéd vállalkozó –, hogy landing oldalra van szükséged (mert mostanság így divat emlegetni), akkor ne a fejedben magától kialakuló kép vigyen tovább az úton, hanem a szakmai tények. Úgyhogy vágjunk is bele!

Mi az a landing oldal? (Amit a köznyelvben most annak neveznek?)

Azt az oldalt szokás landing oldalnak nevezni, ahol szeretnénk, hogy a látogatók nagy számban landoljanak. Valamiért – nem tudom miért, elfordultam három percre, és mire visszanéztem, már mindenki így emlegette – mostanság a weboldalak főoldalait szokás landing oldalnak nevezni. Ami még nem gond, elvégre landolhat ott sok látogató, csak éppen nem szokott… Ugyanis a látogatók többnyire ott landolnak, ahova küldjük-irányítjuk őket. Pl. cikkekre, vagy a nem a főoldalon található landing oldalakra.

Ezek szerint a főoldallal nem is kell foglalkozni?

Dehogynem, csak nem úgy, ahogy te azt képzeled a fentiek alapján – meg mások instrukciói alapján. Látsz valahol egy csodaszép, izgő-mozgó, görgetésre beúszó-kikúszó-előtűnő modulokból álló weboldal-főoldalt, és azt képzeled, hogy majd nálad is ezt látva milliókat fognak hozzád hordani az ügyfelek, zsákba szuszakolva. Nem fognak!

Az, hogy valami izeg-bizeg, nemhogy nem biztosíték a sikerre, de még redukálja is annak esélyét, hogy a látogató normálisan oda tud figyelni arra, amit mondani akarsz neki!

Akkor hogyan nézzen ki a főoldal?
Szinte mindegy. Mert a főoldaladat alig fogja látni valaki. A sikert nem a főoldalak hozzák a legtöbb esetben – a legtöbb piacon –, a leggyakoribb stratégiákkal, hanem azok az oldalrészek, amik mögötte vannak: más landing oldalak (majd mindjárt kifejtem, hogyan is kellene ezeket nevezni), és a rendszeresen frissülő szekciók, alias blogbejegyzések. (Amikből a más landing oldalakra kell küldeni az embereket).

Szóval akkor hol legyen a landing oldal? Vagy hogyan legyen?

Ez itt egy cikk, amit most olvasol, ez pedig egy landing oldal (katt a linkre nyugodtan, nem harap)

Marketing Szövegírás landing oldal

Izeg? Nem. Mozog? Nem. Beúszik vagy kikúszik valami? Nem. De termeli az ügyfeleket és a pénzt? Igen.

A landing oldal megnevezés egy annyira tág fogalom, hogy nem is értem, kinek állhatott érdekében ezt elterjeszteni. Sokkal pontosabb és előremutatóbb megnevezés az, hogy ÉRTÉKESÍTÉSI oldal, vagy ha ragaszkodunk az idegen nyelvhez, akkor sales-oldal, sales page.

A landing oldal kifejezés nem mond semmit: oké, odaérkeznek az emberek, és mit fognak csinálni ott? Lesni ki a fejükből? Vagy várni, hátha valami beúszik? Görgetgetni fognak, hátha történik valami meglepő, például felugrik majd nekik egy kis ablak, amiben majd lesz valami feliratkozási lehetőség?

„Kezdesz összezavarni… nekem mindenki azt mondta, hogy a főoldalra landing oldal kell…”

Igen? És ők hány ügyfelet szereztek már landing oldalakkal?
Kérdezd már meg őket, azokat a mindenkiket, akik ezt a parttalan, definiálatlan semmit terjesztik!

Oké, akkor legyen értékesítési oldal az elnevezés… de a főoldalamra mégse tehetek értékesítési oldalt!

Miért ne tehetnél? Nézd, én megértem, ha hobbiból van szükséged weboldalra, és csak szórakozásból hiteted el az emberekkel, hogy vállalkozol. Abszolút nem kötelező eladni, értékesíteni, végül is a piacra is kimehetsz, bérelhetsz egy standot, hogy aztán semmit ne akarj eladni, ha netán mégis odanézne valaki, akkor meg látványosan elfordítsd a fejed. Álldogálhatsz az üres pult mögött, aztán magadban szidhatod az embereket, hogy „nézd már, kiteszem a lelkem, van egy szuper landing oldalam, aztán vásárolni meg senki nem akar, cöcöcö”.

Most elmondok egy titkot: egy vállalkozás weboldalán MINDEN az értékesítésről szól, pontosabban fogalmazva: mindennek arról kell szólnia.

Nem a jótékonyságról, nem arról, hogy „jaj, nehogy azt higgyék a látogatók, hogy itt vásárolni kell”, „jaj, nehogy valaki megsejtse, hogy mi is pénzből élünk”, hanem arról, hogy sok pénzt keress, amiből eltartod a családodat, az alkalmazottaidat, meg az államot is persze.

Huhh, ez így sok nekem, most akkor mi legyen a főoldalamon?

Nekem mindegy, neked kell tudnod, hogy mi a CÉLOD!
El akarsz adni? Akkor olyan tartalomnak kell lennie az oldalad MINDEN részén, ide érte az akár izgő-mozgó főoldaladat is, amivel eladsz, amivel értékesítesz, amivel arra veszed rá a látogatókat, hogy valamilyen módon közvetlen kapcsolatba kerüljenek veled. Mi másról szólhatna még a főoldal?

A főoldaladat – és egyébként a teljes honlapodat – úgy képzeld el, mint egy csatornát, amiben minél hosszabb ideig benntartod az olvasót, és terelgeted őt hol finoman, hol észrevétlenül, hol pedig abszolút nyilvánvalóan, hogy merre is kellene haladnia konkrétan.

De képzelheted az oldaladat egy útként is, ami ugyan kacskaringós, de minél tovább jut rajta egy látogató, annál nagyobb biztonsággal fog VÁSÁROLNI nálad.

Szóval akkor a főoldalamon is próbáljak már eladni?

Persze! Az eladás-értékesítés nem mindig azt jelenti, hogy „vedd meg ezt”, hanem azt is jelentheti, hogy „kérj árajánlatot ezen az űrlapon!”, meg azt is, hogy „iratkozz fel!” E két utóbbi ugyebár kifejezetten ingyenesen kivitelezhető lépések az olvasók részéről, mégis egy értékesítési folyamat végeredményei ezek IS.

El kell döntened, hogy mit akarsz eladni a főoldaladon: Jelentkezést ingyenes anyagra? Árajánlatkérést? Konkrét termék vagy szolgáltatás vásárlását? Kupon letöltését? Az üzletbe való ellátogatásra buzdítást?
Találd ki, hogy mi legyen a fő célja a főoldalnak – az is lehet a célja, hogy rákattintsanak egy linkre, ahol már egy konkrétabb értékesítési folyamattal találják magukat szembe –, és legyen CSAK AZ a célja.

Minél több célt akarunk egy landing-értékesítési oldal alá rendelni, annál kevésbé fog működni.

De ez nem a landing oldal miatt van, hanem az emberi elme miatt.

És mi legyen a szöveg a főoldalon?

Mindenképp értékesítési szöveg legyen, hogy azt végigolvasva valamilyen következő lépésre bírjuk az olvasót – de ismételten kiemelném, hogy hacsak hirdetésből vagy hírlevélből nem küldöd ide nagy számban az embereket, a főoldalt alig fogják látni havonta néhányan.

Arra gondoltam, hogy szóljon rólam a főoldal, a szakértelmemről, a munkámról, a végzettségeimről…

Meg ne bántódj a kérdésem miatt, de az mégis kit érdekel rajtad kívül, hogy neked milyen szakértelmed van, hogyan végzed a munkádat, és milyen végzettségeket szereztél az idők folyamán?

Az olvasókat senki más nem érdekli, csak ők maguk. Mindenki magával van elfoglalva, nyilván te is, ezért fogant meg az a gondolat a fejedben, hogy a főoldalnak rólad kellene szólnia. Ez nem gond, csak gyorsan felejtsd el :). Szólhat rólad oldal – bemutatkozás -, csak ne magadat helyezd a fókuszba, mert akkor egy önző, egoista, enyhén nárcisztikus személy képében fogsz tetszelegni, ami kb. az emberiség 0.1%-a számára szimpatikus…

A sikeres oldalakat ez különbözteti meg a sikertelenektől:

A sikeres oldalak az olvasókról szólnak. A sikertelenek meg a gazdáikról.

De máshol is azt láttam, hogy a cégvezető van a főoldalon…

Szuper, ha esetleg ők a konkurenseid, már kezdheted is előkészíteni az ügyfeleik felkarolását, merthogy tönkre fognak menni…

Akkor a főoldal ne rólam szóljon?

Ne, és semmi ne rólad szóljon kiemelten, hanem RÓLUK, az olvasókról, a potenciális ügyfelekről, a vásárlókról, a feliratkozókról, az elkötelezett hívekről, a problémákkal küszködőkről, a megoldást keresőkről.

Elképzelhetőnek tartod, hogy a főoldalon adjam el a legpopulárisabb termékemet egy lépésben?

Igen, csak szabaduljunk meg a főoldal-fixációtól!
Teljesen mindegy, hogy a domained.hu oldalon, vagy a domained.hu/egytermekneve oldalon akarsz eladni, a lényeg, hogy ODA KÜLDD a látogatókat, ahol el akarsz adni.

Abszolút elképzelhető, hogy ez az oldal a főoldalad, mert olyan stratégiát választottál, hogy nem blogolsz, nem írsz naponta új cikkeket, nem zizegsz minden médiacsatornán, hanem egyszerűen hirdeted a főoldal linkjét pl. a Google Adwordsben, és azon az oldalon igyekszel eladni.

De bármilyen linket lehet hirdetni a hirdetési rendszerekben, nemcsak a főoldalt, a lényeg, hogy az a link legyen megadva, ahol eladsz, ahol végig tudod vezetni az értékesítési folyamaton az olvasót-látogatót.

Hogyan építsem fel a szöveget, ha el akarok adni?

Erről nemrégiben külön cikket írtunk: 5 ügyfélcsináló technika a szövegírásban

Az öt legfontosabb alapelv ott van a cikkben, ezeket kötelező alkalmazni, ha el akarsz adni, vagy fel akarsz iratkoztatni.

Üdvözöljem a látogatókat a főoldalon?

Ne. Inkább told az arcukba rögtön a problémáikat egy kérdéssel:

Neked is hetek óta fáj a hátad és semmi sem enyhíti?

Vagy:
A te autódban is dadog alapjáraton a motor, ha fagypont alá esik a hőmérséklet?

Vagy:

A te gyermekednél is évek óta tart a dackorszak?

Nem kell üdvözölni, kérdezni kell inkább, és megmutatni: tudom ám, hogy mi a problémád! Mert ez egyben egy tudatalatti üzenet arról is, hogy a megoldást is ismered – máskülönben miért is beszélnél a problémáról, nem igaz?

Izegjen-mozogjon az értékesítési oldal, vagy ne izegjen-mozogjon?

Az értékesítés folyamatán akkor tudjuk a legsikeresebben végigvinni az olvasót, ha bekapcsol a jobb agyféltekéje, és kicsit elcsitul a bal. A jobb agyféltekének tudunk a legkönnyebben eladni, de természetesen a bal agyfélteke igényeit is ki  kell elégíteni, mert az keresztbe tud tenni a jobb agyfélteke lelkesedésének.

Így aztán egy nagyon kiszámított, jól kitalált, minden elemében jól megtervezett oldalfelépítésre van szükségünk, ahol gyakorlatilag SEMMI NEM TERELI EL A FIGYELMET a SZÖVEGRŐL.
Ugyanis csak a jól felépített szöveggel lehet az olvasók fejébe BETÁPLÁLNI azokat a gondolatokat, amik végül azt fogják eredményezni, hogy vásárol (vagy feliratkozik, vagy kattint, vagy letölt, vagy akármi, ami az eredendő célunk volt azon a szent oldalon).

De ez még semmi. Nemcsak betáplálnunk kell, hanem gondoskodnunk is kell arról, hogy a megfelelő gondolati ív is leíródjon a fejében. Nem kezdhetünk a megoldással, mert a problémával kell kezdenünk. Nem vághatunk bele az ár taglalásába, mert a problémától kell indulnunk.

Most akkor gondold végig: van egy szuperjó szöveged, ami elkezdi kiépíteni ezt a folyamatot a látogató agyában, már éppen beleringatózna abba az érzésbe, hogy milyen jó is lesz majd neki, mert megoldódik hamarosan egy égető problémája, és akkor… egy bigyó megmozdul az oldalon… vajon eltereli a figyelmét ez a bigyó? Vajon kizökkenti abból a folyamatból, amibe nem kevés fáradsággal végre betereltük?

Hát biztos lehetsz benne, hogy igen.
Szerinted ezekben a cikkekben miért nincsenek bigyók itt nálunk?
És miért nem használjuk az értékesítési oldalainkon sem a beúszó-kikúszó megoldásokat, dobozos-modulos tagolásokat?

Mert nem a beúszó bigyók és a dobozok adnak el, hanem A SZÖVEG!

Bármi, ami megzavarja az olvasást – akár egy kép is, ami csak úgy van ott –, az rontja az olvasásélményt, és rombolja ez által a vásárlási kedvet is.

Hogy nem néz ki menőnek az értékesítési oldalunk?
A menőség nem egyenlő az eredményességgel. Ezt jegyezd meg!

A jó szöveg… erre van szükséged, minél kevesebb zavaró tényezővel.

Nos, tisztább már a kép?

Itt rendelhetsz landing oldalt tőlünk>>

Posted on: 2018-11-08, by :

Vélemény, hozzászólás?