Számoljunk a nulláról! Mennyibe kerül egy teljesen új weboldal…

Szövegírás és marketing szöveg árak és példa számolás

…tartalmi felépítése és felfuttatása egy bevételtermelő szintre?

Az alábbi írás egy végtelenül szubjektív számolást tartalmaz, mert nagyon sokan kerestetek meg bennünket azzal, hogy réges-régi oldalatok tartalmait alakítsuk át a modern idők hívószavának engedelmeskedve, továbbá úgy építsük fel az egészet, hogy biztosan pénztermelővé is váljon. Illetve ott a másik verzió: nincs régi oldal, most szeretnétek indítani egyet a nulláról, és ehhez kértek kalkulációt, hogy milyen típusú, milyen terjedelmű, milyen célú szövegek kellenek majd, és ezek mennyibe kerülnek, ha mindent mi csinálunk.

3  intelem, mielőtt a számokhoz görgetsz

Intelem1#

Azt szeretném a kalkuláció részletezése elé közölni és külön kiemelni, hogy az alábbi összeget nálunk nem egyben, hanem lépésről-lépésre fizetik ki az ügyfelek. Bár kapacitás szempontjából 1-2 hét alatt el tudjuk készíteni az alább felsorolt tartalmak mindegyikét EGYSZERRE, ez nem jelenti azt, hogy el is kell készíteni mindent előre, mert az online stratégiának – ahogy ezt a Tartalomstratégia 5 perc alatt című könyvemben is írtam – szerintem szerves része az állandó reakciókészség a vállalkozás részéről. Szerencsére az online marketing nem kell, hogy statikus legyen, sőt érdemi előnye, hogy dinamikus, és érdemes arra koncentrálni, hogy az először kiadott összegek gyorsan megtérüljenek, és annyi pluszt termeljenek, hogy a további összegek kifizetését, és a további tartalmakat ezekből már – legalább részben – finanszírozni lehessen.

Intelem2#

Gyakorlatilag ugyanezekkel az árakkal/költségekkel számolhatsz, ha te magad készíted el az összes tartalmat, egyedül. Nehogy azt hidd, hogy a szöveg csak akkor kerül pénzbe, ha mi csináljuk, vagy valaki másnak szervezed ki. Akkor is pénzben kifejezhető az értéke, ha te csinálod, sőt, mondok egy érdekeset: akkor a legdrágább, ha te, a cégvezető csinálod, mert a vállalkozásodban vélhetően a te időd a legértékesebb.

Intelem3#

A lista webshopokra is vonatkozik, nemcsak például szakértői oldalakra, vagy egyébként egyedi értékesítési oldallal értékesítő honlapokra. További költség ugyanakkor a webshopoknál a termékenként teljesen egyedi, legalább 1000 leütéses termékleírás, kategória leírás. Webshopod van? Hány terméked is van? Annyiszor 1500 forinttal számolhatsz. Ez egyszeri költség.

Az alábbi számítást úgy végeztem, mintha magamnak csináltam volna. Nincs benne túldimenzionált tartalom, a darabszámok nem azért annyik, amennyik, hogy „nyomják a súlyt”, hanem azért, mert ezek bármilyen új, vagy újraéledő projektnél a realitások.

Tehát akkor tartalmak típusonként és számokban

Ezekre a tartalmakra lesz szükség egy nagyon ütős weboldalhoz (a leütések száma nyilván változó lehet, a legáltalánosabbakat, leggyakrabban előfordulókat vonultattam fel):

A sorrend lehet időrendben pontosan ez, ahogy itt találod, egymás után.

 1. Bemutatkozó oldal – 4000-5000 leütés=7200-9000,- forint.
 2. Kapcsolat és impresszum oldal – 1000 leütés=1800,- forint.
 3. Nyitóoldal, aminek a legfőbb célja, hogy feliratkozzon vagy árajánlatot, ingyenes felmérést, esetleg visszahívást kérjen a potenciális ügyfél, tehát a végén valamilyen konkrét lépést végezzen el, de ami igazából nem konkrét vásárlás, vagy megrendelés: 7000-8000 leütés=70.000-80.000,- forint. VAGY:
 4. Egyszerűbb nyitóoldal, ahol nem elköteleződés a cél, hanem pusztán annak sugalmazása, hogy mennyire menő vállalkozás vagyunk: 6000-8000 leütés=60.000-80.000,- forint.
 5. Külön feliratkoztató oldal – regisztráció a csaliért cserében, ami nem a főoldalon van, hanem egy aloldalon, almenüben. 7000-8000 leütés=70.000-80.000,- forint.
 6. Maga a csali: 30000-100000 leütésig: 90.000-300.000,- forintig. Ez olyan csali lesz, amit gondolkodás nélkül elkérnek a látogatók, és olyan információkat tartalmaznak, amik a későbbiek folyamán számodra az értékesítést könnyítik meg, számukra pedig megkönnyíti majd a vásárlás melletti döntést, mert nem túlzás azt állítani, hogy a csali olvasása közben akár még meg is szeretnek.
 7. Értékesítési oldal, amin konkrét bevételszerzés a cél, egy lépésben. Semmi feliratkozás, semmi kerülő út, csakis az eladás: 7000-20000 leütés=70.000-200.000,- forint.
 8. Levelek a csali után: 10000,- forint/darab – A csali ha lehetséges, legyen egyben letölthető információs anyag+kupon+videó+tagság titkos csoportban, de néhány levél is kellhet a regisztráció után. Ahány levél, annyiszor 10000,- forinttal számolj. Általában 2-3-4 levéllel lehet kalkulálni, amikkel még bizalmat építesz egy-két hétig.
 9. Külön értékesítési levelek, amiket kampányok keretében, vagy szórványosan küldesz majd, szintén kb. 10000,- forinttal számolhatók darabonként. Kampányonként számolj 10-12 levéllel.
 10. Rendszeres hasznos tartalommal bíró, imázs és bizalomépítő cikkek, éves szinten kb. 300 darab. Ennél jóval kevesebb is lehet, ez nagyon piacfüggő, de általánosságban véve, ha olyan piacra akarsz belépni, ahol már sokan vannak mások is, akkor jobb, ha 300 cikkel számolsz, mert brutális versenybe csöppensz (havonta 25 cikk). Szűk réspiacokon akár évi 48 – havonta 4 – cikk is elég lehet, de könyörgöm, ne ennyivel számolj, hanem háromszázzal, mert a vállalkozások többségének nem elég havi négy cikk, ezt jobb, ha tudomásul veszed.
  A cikkek hossza különböző kell, hogy legyen:
  – 20 darab 10000 leütéses, hosszú, mély, elemző tartalom, amiket jó eséllyel fognak linkelni máshonnan is (ergo imádni fogja a Google), és örömmel fogják olvasgatni a látogatók, mert átfogó képet adnak a termékeddel releváns témákról, építve a bizalmat, imázst, elköteleződést, amit akarsz. Költség: 350.000,- forint, ha egyszerű témákról van szó (pl. . 600.000,- forint, ha ingatlanról, pénzügyről, biztosításról van szó:
  – 280 darab 3000 leütéses, könnyen fogyasztható, érdeklődést keltő, rendszerességük okán az egész oldalt népszerűsítő cikkek, amik nagyüzemben terelik az embereket a feliratkozó és értékesítő oldalra.
  280*5400,- forint= 1.386.000,- forint.
  Havi bontásban egy nem speciális témával dolgozó blog számára ez 144.666,- forint lehet.

A jó hír: 300 cikknél többre nem igazán van szüksége ma egy magyar vállalkozásnak, tehát ez a plafonok plafonja. A havi 4 és a havi 25 között találd meg a saját arany középutadat.

Összesen tehát:

Ha minden esetben a minimumot vesszük figyelembe a kalkuláció alapján: 259.200,- (évi 48 darab, 3000 leütéses cikkel)

Ha minden esetben a felső plafont vesszük alapul: 1.736.000,- forint (300 cikkel, 20 nagyon hosszú, 280 átlagos hosszúságú )

A három tényező, ami segít a döntésben

Három dolgot kell figyelembe venned: ezekből az összegekből a cikkeken és a kampányleveleken kívül mindent csak egyszer kell elkészíteni. Ezek az egyszer elkészítendő tartalmak időt állóan és kiforrottan fogják terelni az embereket a kassza felé.

Ezek elkészítése 319.000,- forintból kijöhet már, a többi pedig majd alakul.

A leghúzósabb tételt a rengeteg cikk jelenti, de most kell figyelembe venned a második fontos dolgot: mennyit akarsz egy évben keresni a vállalkozásoddal? Mert ha sokat, akkor ezek az összegek SEMMIK.

Vannak olyan ügyfeleink, akik milliárdos bevétellel büszkélkednek, de két cikket olyan nehezen rendelnek meg, mintha érzéstelenítés nélküli gyökérkezelésre kellene menniük. És vannak olyan cégek az ügyfeleink között, akik bár nem tartanak fenn irodaházat, nem ötvenen dolgoznak náluk, hanem konkrétan egy fő, de havi szinten rendelik a cikkeket sorra, és nem 4-et.

A harmadik tényező, ami fontos, hogy MIKOR fog ez PÉNZT TERMELNI?
Olcsóbbnak tűnhet nekifutni egyesével, ötösével, tízesével cikkeket rendelni teljesen új, vagy megújulni akaró oldalakra, de MINEK, ha azok a részek, amik eladnak, elköteleződésre veszik rá az embereket, azok nincsenek még kiépítve? Nem a cikkekkel kell kezdeni, hanem az értékesítési és feliratkoztató oldalakkal.

A kérdés mindig az, nemcsak a szövegírásnál, hanem úgy egyébként a vállalkozásnál: mennyit vagy hajlandó kockáztatni a sikerért? Van, aki kevesebbet, van, aki többet. A döntés a tiéd. Akár kevés, akár sok szövegre van szükséged, mi pont rád várunk, hogy megírhassuk neked! 🙂

Vidi Rita

Ui.: Ha a szöveget marketingköltségként számolod, és havonta 150ezerbe kerül, de termel neked 1.5 milliót, akkor egy elég jó arányú marketingköltségről beszélhetünk. (A cégek bevallottan általában minimum 20%-ot szoktak marketingre költeni, de szerintem ez egy tanult szám. Igazából 8-10%-ot költenek maximum marketingre.)

Posted on: 2018-11-15, by :

Vélemény, hozzászólás?