Az időzítés rejtelmei 2. – Milyen hosszan kampányoljunk?

Kampány rejtelmek 2

Tegnap kitárgyaltuk, hogy mi mindent kell figyelembe vennünk az email kampányunk időzítésénél, és ma arról fogok egy kicsit értekezni, hogy milyen hosszúságúra, hány eleműre érdemes tervezni a kampányt. Ahhoz, hogy ezt a cikkemet ne kilométerhosszúra kelljen terveznem, kérlek olvasd el az első részt: Az időzítés rejtelmei – mikor kampányoljunk és mikor ne?

Ha elolvastad, akkor mindjárt mondom is a lényeget, de előtte fontos kiemelnem valamit.

Ne csak emailben!

Bár az előző és mostani cikkben is az email kampányt helyezem a fókuszba, de mielőtt még bárki azt a következtetést vonná le magának, hogy csak és kizárólag emailben kell kampányolnia, szeretném jó előre eloszlatni ezt a tévhitet. Egy másik cikksorozat témája lehetne, hogy milyen módokon és helyeken lehet MÉG PLUSZBAN kampányolni, most legyen annyi elég, hogy a kampány nem kötelezően csak emailkampányból áll, mert lehet mellette még sok egyéb más formátumú, ugyanakkorra időzített kampánycsatorna. A mostani cikkem az emailekről szól, de ne altassa el ez a téma az egyéb lehetőségek iránti érdeklődésedet!

Milyen hosszan kampányoljunk? És hány emailben?

Életem két legbrutálisabb hatású email kampánya – amik fölött tátott szájjal ültem, és bámultam, ahogy percenként jöttek a megrendelések – átlagosan 4 levélből állt, de egészen pontosan így néztek ki:

  • Időrendben az első legsikeresebb kampányom 5 levélből állt.
  • Időrendben a második – az első legsikeresebbet durván túlszárnyalva – pedig három levélből állt.

Az 5 leveles kampányom 5 napig tartott, a 3 leveles pedig másfél napig.

Az 5 leveles-5napos kampány úgy nézett ki, hogy:

– Szia, itt egy új lehetőség, jelentkezz!
– Szia, megint én vagyok, itt egy új lehetőség, jelentkezz!
– Szia, ismét én, itt egy új lehetőség, jelentkezz!
– Szia, holnap lejár a határidő, jelentkezz!
– Szia, ma lejár a határidő, jelentkezz!

Ennyi. Fél óra alatt megírtam az 5 levelet, és beidőzítettem és már készen is voltunk. Elképesztően sokan jelentkeztek ezen öt suta, amatőr, szinte semmitmondó levél hatására, és annyi pénzt kerestem, mint addig még soha.

A 3 leveles, 1.5 napos kampányom pedig így nézett ki:

– (előző nap) Szia, holnap kampányolok, majd figyelj, és csak holnap lesz elérhető.
– (reggel) Szia, ma kampányolok, és csakis ma, vásárolj!
– (aznap koraeste) Szia, még van időd vásárolni, ne halogasd!

Három levél, és féltem, hogy leáll az oldal a rengeteg látogatástól és vásárlástól.

Tehát, ha nagyon patikamérlegen akarnánk kiszámolni az email kampányok hosszát, akkor mondhatnánk azt is, hogy minél rövidebb, annál jobb… CSAKHOGY!

Két iszonyúan fontos dolgot figyelembe kell venni még ezeknél a kampányoknál, amiket felválzoltam:

  • Az 5 napos, 5 leveles kampányban hirdetett termék árszabása rendkívüli volt. A vevő mondta meg, hogy mennyit akar fizetni érte, és ebben teljes szabadkezet kapott!
  • Az 1,5 napos, 3 leveles kampány pedig a Black Friday kapcsán zajlott.

Egy eleve rendkívüli terméknél, vagy egy eleve rendkívüli helyzetben elég lehet néhány levél.

De nehogy azt hidd, hogy örökre megúszod 3-5 levéllel a kampányaidat!

Az első pontban tárgyalt termék második kampányánál – hónapokkal később – már 8 levélre volt szükség, utána pedig további hónapok múlva – már 10 levélre. Aztán évekig mentek ezek a kampányok, általában 10-12 levéllel.

Ez azt jelenti, hogy 10-12 napon keresztül küldöd a leveleket.

KIVÉVE…
Kivéve szombaton. Szombaton nem küldök értékesítési leveleket, maximum csak a pénteken lejáró határidő utáni a „köszi a kampányban tanúsított türelmedet, íme ezért egy kis extra ajándék” leveleket.

A szombatokat nem tervezem a kampányba, és olykor még a vasárnapokat sem, tehát 10-12 levél az lehet akár konkrétan és kereken 2 hét is!

Lássunk egy konkrét kampányütemezési tervet!

Tételezzük fel, hogy márciusban szeretnél egy új online tanfolyammal, vagy egy új szolgáltatással előállni, és ehhez tervezel kampányt. Az előző cikk alapján – Az időzítés rejtelmei – mikor kampányoljunk és mikor ne? – eldöntötted, hogy rögtön hónap elején elindítod a kampányolást, mert a célközönséged nem specifikus, és hónap közepéig tolod.

Kezdő dátum: 2017. március 1. szerda.

Befejező dátum: 2017. március 17 péntek.

A két időpont között van legalább 12 olyan nap – kihagyva a szombat-vasárnapokat és a március 15-ei nemzeti ünnepet –, amikor érdemes kampányolni.

Persze gond lehet, hogy a nőnapi őrületben is pont ott leszel, de mivel az nem munkaszüneti nap, így meg is lovagolhatod március 8-át, és két napig megközelítheted – 7-én és 8-án – a témát kifejezetten női szemszögből. Tehát a kampányodban lehet kapásból két olyan levél, ami reflektál a közéleti történésekre.
Ezek nagyon jól működnek, érdemes kipróbálni mindenképp!

Tehát szükséged van összesen legalább 12 levélre, és a következő napokon kell ezeket kiküldened:

Március 1. – Felvezető.

Március 2. – Tádám, itt van, lehet rendelni!

Március 3. – Probléma taglalás

Március 6. – Egy másik probléma taglalása

Március 7. – Női szempontok – probléma, vágy, akármi

Március 8. – Női szempontok – probléma, vágy, akármi

Március 9. – Sztori: én magam is innen indultam (mélyről)

Március 10. – Hadd meséljek kicsit a jövődről (termék előnyei)

Március 13. – Kiknek is való ez igazából és kiknek nem:

Március 14. –  A termék hátrányai – avagy brutálisan őszinte levél – amivel persze eladni akarsz, tehát lesz benne egy csavar.

Március 16. – Holnap lejár az a fránya határidő

Március 17. – Ma lejár, eltűnnek a bónuszok, és ezt a terméket nem is igazán lehet majd megvásárolni.

Lásd még: 5 napos emailkampány, minta levelekkel>>

Mivel lehet megturbózni a kampányhatást?

  • Azzal, hogy már február végén küldesz két nyálcsorgató hatást elérő levelet, amiben beszélsz az új kampányról, csak nem mondod el, hogy mi lesz az. Érdeklődést keltesz, de tudatosan titokzatoskodsz.
  • Ajándékkal. Ha tudsz a termék mellé ajándékot tenni, akkor minden levélben ki lehet emelni az ajándék tényét, továbbá meg lehet sűríteni a leveleket vasárnapi elemekkel is, és ilyenkor beszélhetsz külön az ajándékról is. Pl. Szeretnéd a könyvemet ingyen? Részletek a levélben. – és ott elárulod, hogy X könyvedet megkapják ingyen azok, akik megveszik a most kampányolt terméket.
  • Ha egy levélben hibás a link, vagy bármi információ nem stimmel – bárkivel előfordulhat, és elő is szokott, ebbe jobb előre belenyugodni – akkor egy korrigáló, elnézést kérő levél csodákra képes! Kétszer annyian nyitják meg, és kétszer annyian vásárolnak is aznap!
  • A véletlenül, két egymást követő napon, szó szerint ugyanannak a levélnek a kiküldése is varázslatos hatással bírhat 🙂 (Véletlenül kipróbálva.)
  • Az utolsó napon több levél kiküldésével, a nemvásárlásból eredő veszteség további taglalásával.

Tehát további pár nap beiktatásával, további 3-4 levél kiküldésével intenzívebbre lehet venni a kampányt.

Ugye, hogy nincs benne semmi ördöngösség?

Kicsit számolni kell, előre kell lapozni a naptárban, meg kell nézni, hogy lesz-e ünnepnap, lesz-e hosszú hétvége, aztán ki kell számolni, hogy mely napokon tudunk levelet küldeni, és be kell tervezni célul azt, hogy azokon a napokon, amikor lehet, akkor ténylegesen fogunk is küldeni!

Megírjuk, időzítjük, kiküldjük a megfelelő napokon, és örülünk, hogy ilyen okosak vagyunk :).

Lehet hosszabb a kampány?

Néha szoktam három hetes kampányokat tartani, és ezeknél azt tapasztalom, hogy nincs nagyobb forgalomgeneráló erejük, mint egy két hetes kampánynak.

DE!

Ha tréningeket szervezel, amiket meg kell tölteni résztvevőkkel, ha limitált darabszámú, előre legyártott terméket kell eladnod, akkor szerintem legyen két hétnél hosszabb, akár egy hónapos is.

Ezt úgy kell akkor csinálni, hogy nem a végét tolod ki – és teszed, mondjuk hó végére a tréningedet –, hanem előbb kezded a kampányolást, már előző hónapban!

Ne időzítsd a kampány befejezését hónap végére, jóval 20-a utánra, ha valamiféle fontos limit – résztvevőszám, darabszám – elérése a cél, hanem inkább kezdd jóval előbb a kampányt, és tarts ki, írj meg inkább 30 levelet, mintsem nyakadon maradjanak az üres helyek és a dobozok!

Kérdés? 🙂

Itt tudsz tőlünk kampányleveleket rendelni>>

Posted on: 2018-11-06, by :

Vélemény, hozzászólás?